top of page

Didactic

Laboratorul de hidraulica funcţioneaza in clădirea de pe strada Bariţiu nr28 încă din anul 1980. A fost înfiinţat pentru secţiile de CCIA si CFDP ale Facultăţii de construcţii.

Iniţial dotările laboratorului au fost gândite pentru exemplificarea teoriei de la disciplina Hidraulica si construcţii edilitare (pentru CCIA), respectiv Hidraulica podurilor si podeţelor (pentru CFDP).

După anul 2000, odată cu înfiintarea cursului masteral Managementul resurselor de apa, a început un proces de modernizare si dotare cu standuri care sa satisfacă nevoile nou apărute prin diversificarea disciplinelor si a planurilor de învăţământ.

După autorizarea specializării Amenajări si construcţii hidrotehnice acest proces continua in sensul modernizării laboratorului cu noi standuri si dotări care sa vina in completarea celor deja existente.

In prezent in laboratorul de hidraulica exista posibilitatea de exemplificare si modelare pentru o multitudine de fenomene hidraulice o parte din ele fiind  prezentate pe scurt in cele ce urmează :

  • Stand hidraulic de bază

             Stand portabil ce deserveşte accesoriile prezente mai jos. Caracteristici: material uşor, anticoroziv, mobilitate pe roţi măsurare volumetrică, reglaj orizontal, vană de golire, preaplin, bazin alimentare cu pompă centrifugă reglabilă, cuplare uşoară a accesoriilor.

  • Forte hidrostatice

             Accesoriul permite determinarea prin mijloace mecanice (balanţă pivotantă) a centrului de presiune pentru o suprafaţă plană parţial sau total submersibilă într-un bazin de apă  şi compararea rezultatelor cu cele obţinute pe cale teoretică.

  • Curgerea peste deversoare

Accesoriu ce permite studiul curgerii peste două tipuri de deversoare cu pereţi subţiri rectangulare şi triunghiulare, determinarea coeficienţilor de debit pentru sarcini variabile şi compararea rezultatelor cu cele teoretice.

 

  • Demonstrarea teoremei lui Bernoulli - Echipamentul permite demonstrarea / limitarea teoremei lui Bernoulli pentru linii piezometrice şi energetice cu un tub Venturi  transparent acrilic convergent folosind măsurători ale presiunii în lungul tubului prin 8 prize piezometrice închise şi compararea acestora cu indicaţiile monometrului la debite variabile.

  • Pierderi de sarcină distribuite

             Echipamentul permite măsurarea pierderilor de sarcină longitudinale într-o conductă verticală alimentată din standul principal sarcina hidraulică fiind măsurată cu ajutorul a două piezometre.

 

  • Pierderi de sarcină locală

             Echipamentul independent permite studiul pierderilor de sarcină locale în fitinguri permiţând regimuri de curgere diferite şi calculul coeficienţilor de pierdere sarcină locale. Echipamentul este alimentat cu apă de la standul de bază.

  • Curgerea apelor subterane

             Standul constă dintr-un bazin de infiltrare transparent  montat pe un cadru metalic rigid, robinete de control al alimentări, două tuburi cu rol de puţuri de extracţie.

             Standul permite studiul infiltraţiilor prin medii poroase şi determinarea elementelor hidraulice caracteristice: gradienţi hidraulici, influenţa permiabilităţii, forma conurilor de depresiune pentru un puţ singular sau două puţuri de extracţie într-un acvifer cu nivel liber.

  • Curgerea prin canale

             Ministandul serveşte studiului curenţilor cu nivel liber într-un canal transparent permiţând vizualizarea curgerii la diverse regimuri în canal asociată cu curgerea peste deversoare cu muchie subţire amplasate în avalul canalului.

© 2023 by Botos Marius. Proudly created with Wix.com

bottom of page